Παρασκευή, Νοεμβρίου 17, 2006

"Μηλόψωμο με σάλτσα κάπαρης" Νέα συνταγή...



















Δεν το ήξερα! Το έμαθα κι’ αυτό! Στα εστιατόρια τα ΚΙΟΥΠΙΑ συνηθίζεται στο ζύμωμα του ψωμιού να χρησιμοποιούνται φρέσκοι χυμοί φρούτων! Που να το φανταζόσουν! Λοιπόν, voila ένα νέο πιάτο που θα ανήκει στο μενού του ολοκαίνουργιου εστιατορίου ΤΑ ΚΙΟΥΠΙΑ στο Κολωνάκι!

Μηλόψωμο με σάλτσα κάπαρης

Το συγκεκριμένο ψωμί με χυμό μήλου σερβίρεται ιδανικά ως πρώτο πιάτο.

Ζύμη για το μηλόψωμο
1 κιλό αλεύρι σκληρό
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού γιαούρτι
250 γρ. (περίπου) χυμό πράσινου μήλου
200 γρ. λιωμένο βούτυρο γάλακτος (για το άλειμμα των φύλλων)

Εκτέλεση
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από τον χυμό του μήλου, αυτόν τον προσθέτουμε στο τέλος καθώς μπορεί να μη χρειαστεί τελικά να χρησιμοποιηθεί όλος, και αυτό εξαρτάται από το αλεύρι που έχουμε.

Αφού γίνει ένα κανονικό ζυμάρι το οποίο δεν κολλάει στα χέρια το τεμαχίζουμε σε δέκα μέρη. Το κάθε μέρος (μπάλα) το ανοίγουμε, χρησιμοποιώντας τον πλάστη κάνοντάς το ένα πολύ λεπτό φύλλο. Αφού ανοιχτούν και τα δέκα φύλλα τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο αλείφοντας ενδιάμεσα με ένα πινέλο με λιωμένο βούτυρο γάλακτος.

Στη συνέχεια από όλα τα φύλλα ξανανοίγουμε πάλι ένα πολύ λεπτό φύλλο.Τεμαχίζουμε το νέο αυτό φύλλο σε μικρά τρίγωνα κομμάτια και τα τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο. Τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το λαδί και στολίζουμε με λίγη σάλτσα κάπαρης.

Σάλτσα κάπαρης
Παίρνουμε 500 γρ. ελαφρά ξιδάτη ροδιακή κάπαρη* και τη λιώνουμε στο μπλέντερ με ½ φλιτζάνι ελλ. καφέ άσπρο ξύδι, ½ φλιτζάνι ελλ. καφέ χυμό λεμονιού , 2 φλιτζάνια ελλ. καφέ ελαιόλαδο, 1 φλιτζάνι ελλ. καφέ κουκουνάρι και η σάλτσα είναι έτοιμη.

*Η Ροδιακή κάπαρη, είναι το τρυφερό κλαδί της κάπαρης που κόβεται την άνοιξη στη Ρόδο.

Συμβουλές:

1. Εάν δεν μπορείτε να φτιάξετε στον οικιακό αποχυμωτή χυμό από πράσινο Μήλο ή να το βρείτε στην αγορά τότε μπορείτε να αγοράσετε χυμό κόκκινου Μήλου.

2. Εάν σας είναι δύσκολο να ανοίξετε όλο αυτό το φύλλο τότε προσπαθήστε είτε να κάνετε μικρότερη ποσότητα ζυμαριού, είτε να κόψετε το φύλλο σε μικρότερα κομμάτια και να τοποθετήσετε στο δεύτερο άνοιγμα του φύλλου πέντε φύλλα το ένα πάνω στο άλλο αντί για δέκα.

3. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε κλαδιά κάπαρης τότε αγοράστε καρπούς από την αγορά, αλλά βέβαια δεν θα έχουν την ίδια γεύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: