Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 18, 2006

Η μυστική συνταγή της μελιτζανοσαλάτας "ΤΑ ΚΙΟΥΠΙΑ" αποκαλύπτεται!

Νομίζω πως έχω κάτι πολύ σημαντικό να σας αποκαλύψω! Αυτό κατάλαβα δηλαδή από τα λεγόμενα δυο μυστήριων κυριών που ήρθαν εδώ προχθές για να επιβλέψουν τις εργασίες στο κτίριο, στο Κολωνάκι. Δεν είχα σκοπό να κρυφακούσω, αλλά δεν μπόρεσα κιόλας να αντισταθώ. Συζητούσανε για το που θα μπει ο φούρνος στον οποίο θα φτιάχνεται η “μελιτζανοσαλάτα”.

Δεν έδωσα σημασία αρχικά γιατί δεν το θεώρησα ιδιαίτερα σημαντικό, αλλά μιλάγανε με τόσο ενθουσιασμό για τη μελιτζανοσαλάτα που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον. Απ’ ότι έχω καταλάβει, όλες οι γεύσεις που προσφέρει το εστιατόριο πρέπει να είναι εξαιρετικές, αλλά η συγκεκριμένη μελιτζανοσαλάτα μάλλον είναι το κάτι άλλο.

Η αρχική συνταγή της προέρχεται από τα χωριά της Δυτικής Ρόδου και έχει ιστορία περίπου είκοσι χρόνων. Το εντυπωσιακό είναι ότι έχει καθιερωθεί ως παράδοση και η μελιτζανοσαλάτα αυτή φτιάχνεται μπροστά στα μάτια των καλεσμένων. Αυτό ξεκίνησε από το 1987 στη Ρόδο και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Ψήνουν δηλαδή την μελιτζάνα σε μια στενή και μακρόστενη ψησταριά, μετά την ξεφλουδίζουν, προσθέτουν τα διάφορα μυρωδικά, την ανακατεύουν ελαφρά και την σερβίρουν επιτόπου στον πελάτη.

Προφανώς η συγκεκριμένη μελιτζανοσαλάτα είναι διάσημη και πολυσυζητημένη, και γι’ αυτό χαίρομαι που είμαι σε θέση να σας αποκαλύψω τη μυστική συνταγή. Δώστε προσοχή και αν θέλετε σημειώνετε, αν και θα σας πρότεινα, τουλάχιστον να την δοκιμάσετε πριν αποπειραθείτε να την φτιάξετε.

Εγώ πάντως ανυπομονώ…


ΣΥΝΤΑΓΗ

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ:
1 μεγάλη μελιτζάνα
1 κόκκινη πιπεριά Φλώρινας
1 μικρό κομμάτι φέτας
1 λεπτή ροδέλα σκόρδου
Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
Λίγο βούτυρο
1 κουταλιά του γλυκού γιαούρτι
1 κουταλιά του γλυκού λευκό ξύδι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Και λίγο αλάτι

ΟΔΗΓΙΕΣ
Ψήνετε στα κάρβουνα μια μεγάλη μελιτζάνα μέχρι να μαλακώσει αρκετά και μέχρι το χρώμα της φλούδας της μελιτζάνας να δείχνει σαν να είναι ελαφρώς καμένο.

Ψήνετε στα κάρβουνα και μια κόκκινη πιπεριά Φλώρινας και την ξεφλουδίζετε.

Επίσης στα κάρβουνα ψήνετε τυλιγμένη σε αλουμινόχαρτο ένα μικρό κομμάτι τυρί φέτα, 1 λεπτή ροδέλα σκόρδου, λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, την ψημένη πιπεριά και λίγο βούτυρο για να μην κολλήσει το τυρί στο αλουμινόχαρτο.

Αφού ψηθεί η μελιτζάνα, χρησιμοποιείτε 2 κουτάλια, την ανοίγετε στη μέση, αφαιρείτε το εσωτερικό της και την βάζετε σε ένα βαθύ πιάτο.

Βάζετε την ψημένη φέτα και πιπεριά στο ίδιο πιάτο, προσθέτετε 1 κουταλιά του γλυκού γιαούρτι, 1 κουταλιά του γλυκού λευκό ξύδι, 1 κουταλιά του γλυκού της μυστικής σάλτσας *, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και λίγο αλάτι.

Με τα 2 κουτάλια ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί, κόβοντας παράλληλα την μελιτζάνα (με τα κουτάλια) σε μικρά κομμάτια.

Και κάποιες συμβουλές…

Καλό είναι όταν ψήνετε την μελιτζάνα να την τρυπήσετε με ένα πιρούνι να βγει ο αέρας της έξω και να μην σκάσει, αλλιώς κάνει μια εντυπωσιακή έκρηξη που μπορεί να σας κάψει.

Μπορείτε επίσης την μελιτζάνα να την ακουμπήσετε και πάνω στα κάρβουνα ή τα ξύλα στο τζάκι και όχι απαραίτητα πάνω σε σχάρα, δεν παθαίνει τίποτα.

Εάν δεν θέλετε να τυλίξετε το τυρί και τα υπόλοιπα σε αλουμινόχαρτο μπορείτε να τα βάλετε σε ένα τηγάνι και να τα ζεστάνετε μέχρι να μαλακώσουν πάνω στη σχάρα (όχι στο γκάζι).

Μπορείτε αν σας αρέσει η γεύση, να προσθέσετε μέσα στο πιάτο που ανακατεύετε την μελιτζανοσαλάτα λίγη από την καμένη φλούδα της μελιτζάνας.

* Αυτή τη μυστική σάλτσα δεν κατάφερα να ακούσω πως την φτιάχνουν! Μην ανησυχείτε όμως, η μελιτζανοσαλάτα σας θα είναι εύγευστη και χωρίς αυτήν έτσι και αλλιώς.

1 σχόλιο:

Κάρολος είπε...

Καλημέρα. Μετά από 18 χρόνια που έγραψες την συνταγή, τη βρήκα και σε ευχαριστώ. Πάντα τέτοια