Πέμπτη, Ιουλίου 27, 2006

Μια ιστορία από το 1972











Μπορεί ένα νησί να φιλοξενήσει ανθρώπους από ολόκληρο τον κόσμο, μπορεί μία κουζίνα να κλείσει μέσα της όλη τη μαγειρική παράδοση της Ρόδου αλλά και όλης της Ελλάδας, μπορεί ένα εστιατόριο να έχει συνδαιτυμόνες τον Άντονυ Κουήν, τον Φρανσουά Μιτεράν και την Ορνέλα Μούτι;

Όλα αυτά τα ερωτήματα από πολύ νωρίς άρχισαν να απασχολούν τον Μιχάλη Κουμπιάδη ο οποίος από μικρός ανέπτυξε την αγάπη για τη μαγειρική, τις παραδοσιακές συνταγές, τις ιστορίες από τις γιαγιάδες της Ρόδου και γενικότερα την συνεχή επικοινωνία με ανθρώπους κάθε τάξης και προέλευσης. Η Ρόδος το 1960 και 1970 άλλωστε ήταν ένα μέρος όπου μπορούσες να συναντήσεις από τον απλό ψαρά μέχρι, άγγλους ευγενείς, πάμπλουτους σεΐχηδες ακόμη και πρίγκιπες.

Ο Μιχάλης Κουμπιάδης άνθρωπος ιδιαίτερα κινητικός και ανήσυχος εργάστηκε σε μία σειρά από πολλά και διαφορετικά επαγγέλματα από βοηθός σερβιτόρου στο ξενοδοχείο των Ρόδων (το μοναδικό ξενοδοχείο εκείνης της εποχής) μέχρι ράφτης & ποδοσφαιριστής στην ομάδα Hellenic & Ajurie στην Αυστραλία διαμορφώνοντας μία ανοιχτή και δημιουργική προσέγγιση για τον κόσμο.

Η ενασχόληση με το εστιατόριο ήρθε ως φυσικό αποτέλεσμα των εμπειριών αλλά και του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που είχε για την μαγειρική. Το κυνήγι για πρωτότυπες παραδοσιακές συνταγές με καταγραφές από όλα τα χωριά της Ρόδου έγινε μόνιμο χόμπι, και όταν ήρθε ο καιρός το χόμπι να γίνει επαγγελματική απασχόληση η ιδέα για το στήσιμο ενός μοναδικού ελληνικού εστιατορίου με παγκόσμια φήμη είχε ήδη δρομολογηθεί τουλάχιστον στο μυαλό του Μιχάλη Κουμπιάδη.

Ξεκινώντας να στήνει το εστιατόριο ΤΑ ΚΙΟΥΠΙΑ, όνομα που προέκυψε από τα πολλά κιούπια που υπήρχαν στη Ρόδο και εξυπηρετούσαν καθημερινά τον Ροδίτη στο μαγείρεμα, την αποθήκευση κτλ., υπήρχαν πολλά πράγματα που δεν ήξερε, πολλά πράγματα που ανακάλυψε και άλλα που δεν φανταζόταν ότι μπορεί να συμβούν. Το 1972 συλλαμβάνεται η ιδέα για τη δημιουργία του εστιατορίου ΤΑ ΚΙΟΥΠΙΑ το οποίο ξεχώρισε για την αισθητική του και τη μαγειρική του αρτιότητα μέσα από σκληρούς αγώνες και προσπάθειες του ίδιου αλλά και της οικογένειάς του. Το 1980 ΤΑ ΚΙΟΥΠΙΑ στη Ρόδο παίρνουν τη γνωστή τους έως σήμερα μορφή και κατακτούν τον κόσμο με τις γεύσεις και την πρωτοτυπία τους.

Η κουζίνα που έφτιαξε ο Μιχάλης ήθελε να είναι πιστή στην ελληνική παράδοση με φαγητά τα οποία ψήνονται σε κιούπια στον ξυλόφουρνο, με πρωτότυπες ιδέες, με αγνά υλικά και πολύ μεράκι έτσι ώστε οι γεύσεις να ξεχωρίζουν και να μένουν αξέχαστες στον καλεσμένο.

Η Ρόδος εκείνο το διάστημα ήταν πραγματικά ένας παγκόσμιος πόλος έλξης για τους τουρίστες οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκαν στην κοινωνικοοικονομική ελίτ. Η φιλοξενία και ο σεβασμός στον ξένο ήταν αξίες με τις οποίες μεγάλωσαν πολλοί Ροδίτες και αυτές τις αξίες θέλησε να μεταδώσει ο Μιχάλης Κουμπιάδης στο εστιατόριό του. Έφτιαξε ένα εστιατόριο το οποίο έμοιαζε με αυλή παραδοσιακού ροδίτικου σπιτιού, όπου ο πελάτης ήταν ένας καλεσμένος που άξιζε κάθε τιμή και φιλοξενία. Χωρίς ψεύτικες, ξενόφερνες τυπικότητες, με αυθεντική ελληνική αρχοντιά και φιλοξενία η οποία δημιουργούσε ένα οικείο και ταυτόχρονα φιλικό κλίμα μέσα σε ένα ειδυλλιακό καλοκαιρινό περιβάλλον.

Η μοναδικότητα στην παρουσίαση των πιάτων ήταν ένα χαρακτηριστικό για το οποίο από πολύ νωρίς ξεχώρισε το εστιατόριο. 38 γεύσεις, (ορεκτικά, κυρίως πιάτα, γλυκά) που ταξίδευαν τον επισκέπτη σε όλη την Ελλάδα ικανοποιώντας γευστικά κάθε του επιθυμία. Ένα ταξίδι στην παρασκευή παραδοσιακών ελληνικών γεύσεων όπως η μελιτζανοσαλάτα η οποία φτιάχνονταν και φτιάχνεται ακόμη μπροστά στον καλεσμένο.

Η επίσκεψη στα ΚΙΟΥΠΙΑ έγινε από μόνη της ένα γεγονός που έφερε το εστιατόριο την παγκόσμια φήμη του (σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian που κατέταξε το εστιατόριο ανάμεσα στα δέκα καλύτερα εστιατόρια εθνικής κουζίνας στην Ευρώπη).

Το 1996 είναι μία ακόμη σημαντική χρονιά για την οικογένεια Κουμπιάδη η οποία αποφασίζει να ανοίξει το δεύτερο εστιατόριο ΤΑ ΚΙΟΥΠΙΑ στην Κηφισιά. Η περιοχή της Πολιτείας αποφασίζεται ως το ιδανικό σημείο αφού το περιβάλλον είναι καταπράσινο, δροσερό και με απεριόριστη θέα σε όλη τη μεγαλούπολη μέχρι τον Πειραιά.

ΤΑ ΚΙΟΥΠΙΑ στην Πολιτεία ανοίγουν και μεταφέρουν όλη τη γευστική φιλοσοφία, νοοτροπία, τρόπο παρουσίασης και αισθητικής στην Κηφισιά. Μία ακόμη επιτυχία ξεκινά για το εστιατόριο ΤΑ ΚΙΟΥΠΙΑ τα οποία για δέκα χρόνια λειτουργούν με απόλυτη επιτυχία και τυχαίνουν γενικής αποδοχής στο Αθηναϊκό κοινό.

Μετά από δέκα χρόνια στην Πολιτεία ήρθε η ώρα για τα ΚΙΟΥΠΙΑ να ανοίξουν σε ένα ξεχωριστό σημείο στο κέντρο της Αθήνας στο Κολωνάκι, σε απόσταση αναπνοής από τον Λυκαβηττό. To κτίριο που θα φιλοξενήσει το εστιατόριο έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία και θα δώσει την ατμόσφαιρα κα τη μαγεία της παλιάς Αθήνας στο νέο εστιατόριο.

34 χρόνια μαγειρικής τέχνης.
Η ιστορία συνεχίζεται με νέα δημιουργικά κεφάλαια...

Το εστιατόριο που αγαπήθηκε...


ΤΑ ΚΙΟΥΠΙΑ

Το εστιατόριο που αγαπήθηκε από:

Μάργκαρετ Θάτσερ, Φρανσουά Μιτεράν, Άντονι Κουήν, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Έντουαρντ Κένεντυ, Χούλιο Ιγκλέσιας, Μάϊκλ Ντάγκλας, Ορνέλα Μούτι, Σεΐχης Γιαμανή, Σωκράτης Κόκκαλης, Ν. Μπαρίλα, Γιώργος Νταλάρας, Λάρυ Κίνγκ, Παύλος Βαρδινογιάννης, Ντόρα Μπακογιάννη, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Νίκος Γκάλης, Νίκος Κούρκουλος, Μαριάννα Λάτση, Ντούσαν Μπάγιεβιτς, Μάρκο Βαν Μπάστεν, Μιμή Ντενίση και άλλους...


Σχόλια Γνωστών Προσωπικοτήτων:

Κωνσταντίνος Καραμανλής
(Προτροπή για το μέλλον...)

«Έχετε πετύχει κορυφές πρέπει να ανεβείτε και το βουνό.»

Φρανσουά Μιτεράν
(αναφερόμενος σε μία κρέπα που του έφτιαξαν στα Κιούπια)
«H κρέπα γεννήθηκε στη Γαλλία αλλά φτιάχνεται στα ΚΙΟΥΠΙΑ.»

Ανδρέας Παπανδρέου
«Οι πιο μικρές μεγάλες στιγμές της ζωής μου.»

Ορνέλα Μούτι
«Το νερό είναι το μόνο πράγμα που έχετε κοινό με τα άλλα εστιατόρια.»